City Walk: Амстердам

Hello Amsterdam: Травъл гайд от Влади Герасимов

0 коментара Сподели:

Да предположим, че никога не си летял до Холандия, както бях аз. Каква е твоята асоциация при споменаването на Амстердам? В моята глава като на лента минаха няколко бързи картинки – каналите и лодките в тях, триетажни къщички, лалета, колела навсякъде, кофишопове и тесни улички, пълни с хора, бутикови малки магазинчета и разнообразие от street food ресторанти. Визуализирайки всичко това и попадайки на дата за концерт на любима банда, почувствах неудържим импулс и след не повече от 7 минути вече имах билет за Grandbrothers и двупосочен директен полет до летище Schiphol. Тук ти давам безплатни типс и ти препоръчвам няколко места за храна, халтура и култура – всичко за 5 слънчеви и цветни дни в Амстердам.

Опциите да стигнеш до Амстердам със самолет от София са няколко. Някои избират Айндховен с Wizz Air или Ryanair и после с бърз влак до Amsterdam Central. Аз намерих оферта за почти същата цена (сбор от самолет и влак) за директен с Bulgaria Air. Летището е огромно и с дълги коридори. Излезеш ли от него, става лесно. Влакът ти е 5,30 евро и за 15 минути си в града. 

Освен че бях тук за пръв път, също така за сефте пътувам сам, така че имаше тръпка и достатъчно време да се шляя без стриктен план.

Излизайки от гарата, хванах уличките по западните канали с отправна точка на изток, където си бях букнал хостел. Оказа се, че в Амстердам нощувките в познатите ми канали като Airbnb и Booking са двойно и тройно по-скъпи. Впоследствие разбрах, че държавата задължава всички в този сектор да ограничат отдаването под наем за не повече от 30 дни годишно, за да не навредят на хотелския бизнес. 

Та… след като влязох в лабиринтите от канали, изключих навигацията и просто се загубих в малките улички. Гмурнах се във водните артерии, декорирани от красиви мостове и чаровната архитектура. Като картинките, които описах в увода, ама още по-яко.   

Кръгче с колело

Най-добрият начин за придвижване от точка А до точка Б е с колела. Създадената инфраструктура за тях е просто изумителна. Вело­алеите са навсякъде и дори в някои случаи те са по-широки от платната за автомобили. Велопаркът на местното население наброя­ва повече от 500 000, но на мен ми се стори, че са милион. Ти също може да си рентнеш лесно срещу 9,95 за три часа или 14,95 за цял ден.  

Отиди на музей

Съветвам те да си отделиш половин ден за обиколка на музеите в Амстердам. Най-яките от тях са събрани на едно място, така че всичко е лесно и чудесно. В Rijks ще откриеш страхотни картини на кралски особи и завоеватели, макети на кораби и истински оръжия от исторически битки. Всичките експонати са толкова въздействащи, че направо те пренасят в друго време. Stedelijk е мястото за модерно изкуство. Тук може да се вдъхновиш от наглед хао­тични цапаници и арт инсталации. Гениалния графити артист Banksy пък може да откриеш в Moco.    

Разходка с лодка

По някои от 50-те канала може да се пуснеш за разходка с лодка. Опциите започват от двуместна романтика с шампанско и хайвер, през парти лодка до стандартна туристическа от 18 евро за час. Тъй като имах код от Booking, за мен беше 10 евро.

4/20 тур

Легализирането на марихуаната в Амстердам и отварянето на кофишопове носи на града милион туристи всяка година, много пари и един приятен вайб в целия град. Аз пробвах един отличен pure haze в coffeeshop 137.   

Паркове и „плажове”

Тук има над 30 обществени парка. Тези градски оазиси се използват от местните за пикник и плаж през слънчевите дни, за сутрешен крос, обиколка с колело или просто за бягство от града. Не пропускай Vondelpark. The place to be!

PLUK

PLUK е може би най-инстаграмабъл мястото в града. 

Следя техния профил от година и след всеки пост се облизвам.

Стига да си дочакаш реда, може да си поръчаш мача лате, здравословно смути, десерт или сандвич. На място или в сайта има дизайнерски чаши, чинии и джунджурии. 

Stubbe Haring

Ако дойдеш в Амстердам и не опиташ сурова херинга, е малко като лафа за Рим и папата. Още преди да кацна, рових в нета за препоръка и повечето сайтове бяха категорични, че караваната на Stubbe Haring е the best. Това беше първото нещо, което опитах, защото е на крачка от гарата. Супер е!

Fou Fow 
Ramen

Бих нарекъл това място екзотично, ако беше в София, но имайки предвид, че в Амстердам подобни азиатски кухни има почти на всеки ъгъл, поне се постарах да представя едно от най-добрите. Както се подразбира от името, това е място за японски рамени. В менюто видях поне 10 вида и опашка от 20 човека. Не се шашкай, редът ти идва бързо, стига да си запишеш името на входа. Супер вкусно място!

Libertine Amsterdam

Да, италиански ресторанти има по цял свят, но тук всичко – от атмо­сферата, интериора и менюто, дава съвсем различен и нестандартен прочит на тази средиземноморска романтика. Един от любимите локали на местните хора ме изненада със съвременен минимализъм във всичко споменато, само вкусът на храната беше онзи от Тоскана. 

Хага

Тъй като се оказах в Холандия навръх Великден съвсем сам, реших да приема поканата за яйца и козунаци на приятели, които живеят в Хага. Така можеше да видя и цяла Холандия на длан в парка Мадурадам. С миниатюрки в мащаб 1:25 макетисти са визуализирали най-популярните обекти в страната. Мега!

Ротердам

Тъй като в тая страна се оказа, че всичко е на 30 минути с бързия влак, реших да отскоча и до Ротердам. През Втората световна война градът е сринат почти до основи и на негово място са изградени големи и модерни сгради. Уцелих ден, в който целият град беше излязъл на крос и беше мега яко.

Кукенхоф

Всички сме чували за приказните градини с лалета в Холандия. Оказа се, че са отворени за посещение само от края на март до средата на май, така че късметът и слънцето отново бяха с мен. 7 000 000 цветя, зоокът, мини food маркет, канали с лодки, вятърна мелница. Красота.

Ако настроението ти е винаги за пътешествия… Маракеш е твоето място.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *