ПЪТЯТ НА КАФЕТО
От дървото до чашата - проследяваме как се прави кафето
Упоени и вдъхновени от темата и аромата на кафе, решихме да проследим дългия път на плода още от момента на неговото култивиране до финалния му вариант, без който милиони хора по света не започват деня си. Преди да се превърне в ароматната чашка кафе, на плода му е необходима почти цяла година – време, през което то минава през различни процеси, всеки от които може да се окаже ключов за крайния му вкус и цена.
ФЕРМАТА
е мястото, където кафето се ражда, събира, обработва, селектира и отпочива, преди да поеме по пътя си към пекаря. Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, по-известни и като робуста. Най-добрите сортове кафе растат там, където има активни вулкани. Затова Етиопия, Кения и Нова Гвинея са сред най-големите износители на продукция в света. След като узреят, плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.
ПЕЧЕНЕТО
Печенето на кафе е сложен процес, при който се случват редица химични процеси. Изпичането е най-добре да бъде извършено не по-късно от 45 дни преди консумация. При него се отключват голяма част от вкуса и ароматите, заложени в неизпеченото зърно.
Светло печене – Светло печеното кафе има лек аромат на печена пшеница. Вкусът му е с наситена цитрусова киселинност в устата и богати тонове на плодови вкусове.
Липсва му онази наситеност на по-тъмните кафета.
Средно печене – При този тип печене много от оригиналните вкусове се запазват, като вече се долавя и по-препечен вкус. Колкото по-черен става плодът, толкова по-изпечен ще го усещаш и във вкуса на кафето. Това са най-популярните и харесвани зърна на пазара.
Тъмно печене – Тежък силен вкус на кафе – усещане за карамел и горчивина в едно. По-високите температури карат маслото от зърната да излиза навън, което прави черното кафе по-лъскаво. Много от вкусовете вече са изгорени, така че няма да откриеш особена разлика.
СМИЛАНЕТО
би трябвало да се случва непосредствено преди приготвянето му. Едрината на смилане е от важно значение. Тя влияе пряко на процеса на извличане на ароматите а съответно и на вкуса. Ако кафето е прекалено ситно смляно и контактът с горещата вода е дълъг, напитката ще получи горчив вкус. Ако пък е твърде едро смляно, ще се получи много слабо кафе, освен ако не се използва прекалено голямо количество смляно кафе.
ПРИГОТВЯНЕТО
е най-сладкият и чакан момент от нас. Той също има много особености и правила, та даже си е цяла наука. За наше щастие в София има няколко места, на които кафе културата е на доста високо ниво, и ние сме ти ги селектирали на следващите няколко странички. Там може да опиташ най-добрите екстракти и аромати, изминали дългия път от вулканичните склонове до чашката с кафе.