Кажи ни какъв е характерът ти, за да ти кажем какво куче да си вземеш

Коя е твоята порода според това, към кой тип личност на Майерс-Бригс принадлежиш

0 коментара Сподели:

Винаги е добра идея да си вземеш порода куче, която отговаря на твоята личност. Немските овчарки са подходящи за един тип хора, бийгълите за други. Да си вземеш куче е сериозно решение, така че винаги е добра идея да подходиш една идея по-рационално към него. Ето породите, подредени според типологията на Майерс-Бригс (психометричен въпросник, създаден за измерване на психологическите предпочитания в това, как хората възприемат света и взимат решения).

Затова ти показваме хората и техните съответстващи породи:

Контролиращият тип – Пекинез

Контролиращият тип (ISTJ) са прагматици със силно чувство за лична отговорност. Те приемат сериозно работата си и обръщат голямо внимание на детайлите. Затова искат куче, на което хем да могат да разчитат, хем да има и собствено мнение. Да, пекинезът прилича на табуретка, но на него не му пука какво мислиш за него. А веднъж като спечелиш уважението му, той ще ти бъде приятел до гроб. 

Защитникът – Немска овчарка

Защитникът (ISFJ) са мълчаливи и грижовни хора, на които може да се разчита. Те имат силно чувство за лична отговорност. Реалисти и забележителни организатори. Често са пазители на всички в семейството, затова лоялна порода като немската овчарка им отива. Плюс това са интелигентни, могат да поемат отговорност, да изпълняват команди и да пазят семейството. Овчарките, не  ISFJ хората.

Съветникът – Австралийска овчарка

Вътрешният свят на Съветника (INFJ) е пълен с идеи, символи и възможности. Те са страстни, изключително големи идеалисти, вечно загрижени за другите. Затова и куче, отглеждано поколения наред като четирикрак пастир, е перфектната порода за тях. Австралийските овчарки са енергични и нямат умора, а лоялността им е легендарна.

Виж повече: За кучетата и хората

Човекът с идеите – Джак Ръсел

Човекът с идеите (INTJ) са хора на идеите, водени от вътрешния си свят на възможности и дълбоката нужда да разберат вселената около себе си. Те мислят логично и систематично. Обичат да превръщат идеите си в реалност. Затова и имат нужда от куче, енергично колкото тях самите. Умно, но самостоятелно.

Джак Ръсел не подлежи на дресура – истинският криейтив също!

Умелият – Родезийски риджбек

Умелите (ISTP) са водени от желанието да разберат как работят нещата. Те са реалисти и мислят логично. Обичат да решават проблемите практично. Но също като риджбека са леко лудички. Тази порода обича да си нацапа лапите, да изследва света. Може да върви в глутница, но често се цепи от останалите.

Композиторът – Шиба ину

Композиторът (ISFP) са квинтесенцията на свободния дух. Те изпитват дълбоки чувства и често имат приключенски подход към живота. Те са мълчаливи, адаптивни и състрадателни. Затова и тази японска порода с вид на хитра лисица им отива толкова. Въпреки че са добра компания, шиба ину знае и как да си гледа работа. Често даже забравяш, че имаш куче.

Лечителят – Тибетски териер

Лечителят (INFP) са мечтателите на света. Те са големи идеалисти, готови на всичко, за да защитят своите вярвания, идеи и връзки. Териерите също като тях са верни на всичко, в което вярват. Те са обрани пред непознати, като запазват всички свои положителни емоции за стопаните. Рядко се застояват в скута, но пък те следват като сянка из стаята. 

Творецът – Чау-чау

Творецът (INTP) имат голяма нужда да осмислят съществуването си. Те са изключително логични, аналитични и емоционално дистанцирани. Обичат новите идеи и са адаптивни в начина си на живот, макар и невинаги в начина си на мислене. Чау-чау имат характер на котка. Неслучайно приличат на лъв. Те са интелигентна порода, но не обичат да изпълняват заповеди. Като цяло нищо не може да ги впечатли. Даже и стопанинът им.

Виж повече: Dog person vs. Cat person

Предприемачът – Бигъл 

Предприемачът (ESTP) са пълни със страст и енергия, управлявани от рационален ум. Вдъхновяващи, убедителни и колоритни – те са родени лидери, които повеждат всички в най-малко изследваната  посока. Затова и кучето им трябва само по себе си да е предизвикателство. Бигълите изискват внимание и почти не подлежат на дресура, но пък всеки миг с тях е приключение. Те винаги се забъркват в неприятности, но пък и непрекъснато завързват контакти – един чудесен начин за социализиране.

Изпълнителят – Корги

Изпълнителят (ESFP) са ентусиасти по отношение на новите преживявания и срещите с нови хора. Те са добронамерени и адаптивни реалисти, които предпочитат да се носят по течението. Коргитата са игриви и винаги душата на кучешкото парти. Само им погледнете нахилената муцунка. Те винаги са готови за игра. Е, имат лек проблем с концентрацията, но никой не е съвършен.

Шампионът – Лабрадор

Шампионът (ENFP) обичат новите хора, новите занимания и новите идеи. Те виждат какво е възможно и са енергични, спонтанни и истински ентусиасти. Лабрадорите живеят за приключенията. Състрадателни, интелигентни, кучета с гореща кръв, те са създадени за спорт и активен начин на живот. Ако тренираш, имаш нужда от екстремен домашен любимец, който е готов да се хвърли в океана или да катери планини. Каквото и да предложиш един лабрадор, той е: „Правим го, брат!“.

Изобретателят – Френски булдог

Изобретателят (ENTP) обичат новите идеи и възможности и харесват промяната. Те са енергични, ентусиасти и изключително спонтанни с голяма нужда да разберат света около себе си. Френчитата са силни и упорити като характер. Малки са на телосложение, но са огромни на сърце.

И нека физиономията им да не ви подвежда – те са щастливи кучета, просто не им личи.

Супервайзърът – Сибирско хъски

Супервайзърът (ESTJ) са традиционалисти, които обичат да поемат отговорност във всяка ситуация. Те са прагматични. Обичат нещата да бъдат организирани и ясни. Водени са от нуждата да анализират и да внасят ред в света. Хъскито е породата най-близо до дивите прародители на кучето. Те живеят за екшън, особено ако има намесен сняг. Добродушни са, но имат характер.

Даващият – Френска болонка

Даващият (ESFJ) са дружелюбни и социално ангажирани хора, които ценят лоялността, надеждността и практичността. Действията им се ръководят от грижата за хората и от силното желание да внесат хармония във връзките си. Болонките обичат да радват хората. Те са клакьорките на кучешкия свят. Тези малки топки щастие са преди всичко социални животни. 

Учителят – Голдън ретривър

Учителят (ENFJ) са изключително загрижени за хората и са водени от нуждата за постигане на хармония в човешките отношения. Те са експресивни и съпричастни хора, които обичат да помагат на другите да достигнат своя потенциал. Голдъните обожават социалните контакти. Страстни, харизматични и най-сладките палета на света, те постоянно се раздават за хората. Затова и винаги скачат след теб в басейна и после се свиват да спят в краката ти.

Фелдмаршалът – Тибетски дог

Фелдмаршалът (ENTJ) са хора със силен характер, които превъзхождат другите в стратегическото мислене и изпълнението на планове. Те са ориентирани към бъдещето и са лидери по природа. Тибетският дог е труден за дресура. Симпатични и самоуверени, тези гигантски космати същества са умни и решителни. Винаги се хвърлят в някое предизвикателство. Но са самостоятелни бойни единици, затова и само Фелдмаршалът може да ги дресира.

#МногоПовече у дома

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *