Невидими мандарини с форма на любов

“Изпепеляване” е южнокорейски филм, за който трябва търпение, въображение и вече създаден и грижовно възпитан усет към доброто кино

0 коментара Сподели:

Трудно, толкова трудно и почти невъзможно е да опишем, дефинираме и облечем в думи прости чувството, наречено любов. Понякога то се крие в това да храниш нечия чужда котка или да се възхищаваш на момичето, което се преструва, че яде мандарини. Точно така. Представи си я. Тя е пред теб. Красива, нежна и много крехка. Знаеш, че учи пантомима и ти показва как бели мандарини. Облизва пръстите си и с красивите си съвършени устни плюе семките. Разбира се, устните й не са съвършени, но си влюбен и я обличаш в изящество. 

Важното е не да си внушиш, че има мандарина, а да забравиш, че я няма. Това е. 

Понякога именно така работи и любовта. Лежи на забравата, че я няма, която се превръща във внушение за наличието й. И ако всичко това ти звучи твърде хаотично и фрагментарно, то и за това си има обяснение. Невидимите мандарини и въображаемите котки изскачат от книгите на Харуки Мураками. Разказът му “Горящият хамбар”, който можеш да прочетеш в сборника “Изчезването на слона”. Фантазията и въображението на Мураками работят на много нива. С всеки роман или разказ той създава усещане за кино. Умишлено или неволно, успяваш да си представиш всеки абзац, като го превърнеш в кадър. Именно заради това литературата на японския писател вдъхновява редица режисьори, които претворяват творбите му в кино. Такъв е случаят с “Изпепеляване”. Корейският режисьор Лий Чанг-донг потъва изцяло в краткия разказ на Мураками и създава нежна кинематографска южнокорейска приказка за трима млади, чиито съдби се преплитат до степен, в която чувствата и умовете изгарят. Буквално и преносно.

Виж повече: Пет сериала, които да не пропускаме през октомври

Следвайки “Горящият хамбар”, филмът разгръща пред зрителя метафори, които плъзват по вените и стигат до мозъка.

Стимулират редица идеи, отключват терзания, припомнят и любовта, която има форма на невидима мандарина. Но е там и упорито буташ парчетата в устата си, макар стомахът ти да остава празен. Работата на Лий Чанг-донг ще те накара и да си помислиш за малкия глад и големия глад. Първият е усещането за стържене в стомаха и нуждата от консумация. А вторият е страшният. И макар вероятно от него по-трудно да се умира, той води до изпепеляване на надеждите и слага край на спокойния сън. И това е усещането да се нахраниш със смисъл. Онзи, екзистенциалния, който тежи като камък на сърцето ти и нощно време те посещава. Остава в душата ти, докато сенките под очите ти не станат черни и слънцето не изгрее. 

“Изпепеляване” е южнокорейски филм, за който трябва търпение, въображение и вече създаден и грижовно възпитан усет към доброто кино. Бъди готов през голотата на женското тяло да погледнеш залеза на собствените си мечти. Потопи се в музиката на Майлс Дейвис и се пренеси в спомена на личната ти интимна младост. Тази, която те е карала някога да мечтаеш за допира, аромата и тръпката по някого, когото не можеш да притежаваш. Влез в тясната стая с разхвърляните дрехи, преследвай часовниците и храни въображаемите котки. Изпепели се и не се страхувай да играеш с огъня.

Филмът е част от програмата на кино-литературния фестивал CineLibri и влиза в регулярно разпространение по кината от 25 октомври. Отиди и го изживей.

А ние гледаме и казваме благодаря, сърце, че си такова 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *