Стефан и неговите Tables

Един следобед в Tables – малкият Ню Йорк на София

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

редакция: Аля Патерсън
снимки: Стиляна Иванова

Стефан и Бойка са собственици на Cava – земния вино и тапас рай в София. От съвсем скоро се сдобиват и с нов член на семейството – Tables, по нюйоркски концептуално заведение, с атмосфера и добър миксолог. Той е познато лице сред коктейлните ентусиасти в София – Станимир Пеев. Но да се върнем на Tables. Това, което ги отличава, е универсалната формула за успех, която често си повтаряме като мантра: добра-храна-добри-коктейли-готин-вайб. „Намираме се на „Витошка“, но не съвсем.“ Думите на Стефан ми допаднаха, защото освен буквалния им смисъл за геолокация носят и преносен такъв:

разграничаващ го от цялата посредственост и комерсиализъм.

Отпивам от техния "Таратор" – комбинация от джин, ликьор мастиха, сироп от краставица, копър и пресен лимонов сок, гарнирани с орех. Епичен коктейл, събрал цялото лято в една чаша. И започваме да си говорим…

Tables. Защо избра точно това име, откъде се роди идеята за проекта и каква е основната му цел?

Стефан: Ще ви върна малко по-назад във времето, откъдето започна всичко. Юни 2019. Ню Йорк. С приятели решихме да посетим този космополитен гигант, за да „вкусим“ от неговата колоритна култура и лайфстайл. Неусетно, още първата сутрин, се озовахме на Пето Авеню за ранен брънч. Храната и самото преживяване там толкова ни допаднаха, че си създадохме мисия – да обиколим колкото може повече брънч спотове, докато сме в града.

Не ни беше трудно – в SOHO и Tribeca брънч културата е важна част от ежедневието на един нюйоркчанин, а изборът на кухня е повече от разнообразен.

От веган и кейл ястия до традиционните яйца Бенедикт опциите бяха безкрайни.

Колкото до добре познатите ни коктейли – в Ню Йорк чашите са демоде. Истинският начин да се сервира освежаващо алкохолно питие е в кана, за да има за всички на масата. Именно тези малки детайли, както и цялостната американска идея за all-day брънч, който започва още от ранните сутрешни часове и привлича стотици всеки ден, сътвори идеята за Tables. Искахме това да е брънч хотспотът за България, който не се лута между различни концепции, а се придържа към стандарта на Ню Йорк за вкус, емоция и незабравими спомени.

Да разбирам ли, че след пътешествието „До Ню Йорк и назад“ стартира проектът Tables? Как сформира екипа и труден ли беше процесът на създаването му?

Стефан:  Още от самото начало знаех с кого трябва да започна Tables. Нямах и капка съмнение. Исках млади, ентусиазирани и смели хора, готови за работа. Намерих всичко това в лицето на шеф-готвач Тодор Гръблев – Тош и неговият екип. Всеки от тях има изключително интригуващо минало, някои са работили в брънчове в Амстердам и Калифорния, а Тош от своя страна – в ресторант със звезда Мишлен. Какво да кажа – един букет от цветни личности, сърцето и душата на Tables.

Нека първо да започнем с коктейлите. Разкажи ми повече какво сте включили в менюто и защо?

Стефан: Ако можех да опиша коктейлите на Tables с една дума, то тя щеше да е гурме. Изискан класически вкус в комбинация с разнообразни новаторски техники, които придават туист на напитката, е запазена марка на заведението. Стремим се тематиката и съставките да са сезонни, като свежестта на продуктите да бъде главен приоритет за гарантиран перфектен вкус на коктейла. За да се доближим още повече до популярния американски брънч стил, използваме и  zero waste практики,

като целта е всеки съставен елемент на дишовете и коктейлите да бъде приготвен на място и максимално употребен

– в лимонади, сладка, различни видове ферментации и дори вода, която филтрираме сами. Общо взето, в кухнята и бара настъпва тотален креативен freakout. Като пример едно от фаворитните предложения на лятното ни коктейлно меню е New Fashion – иновативна симфония от череши, бърбън и шоколад.

 Ако съдя по коктейлите, то със сигурност кухнята на Tables също е фурор за небцето. Какво я отличава от останалите?

Стефан: Методът zero waste ни дава пълната свобода да експериментираме с вкусове, цветове, продукция и изпълнение, за да бъдат дишовете на Tables винаги на високо ниво. Искаме да сме перфектни всеки път, да изненадваме и вълнуваме клиентите. Бургерът в нашето меню постига точно това – приготвен със специално домашно кимчи, собствено производство на заведението, летвата се вдига значително. А в комбинацията му с един коктейл Bloody Mary любовта от пръв поглед става факт.

Как изглежда бъдещето в социален план за Tables? Какво ви предстои това лято?

Стефан: Лятото ще е активно, като започнем от юли. Следват шест последователни ивента, които ще са в две категории. Първата – after work, с повече фокус към коктейли, брънч и музика, а втората ще е с градска social концепция, базирана на арт/ърбан културата. Възможно е и специалното участие на графити артисти, които чрез събитието да нарисуват някои части на София със съгласието на общината, разбира се.

Откриващото събитие ще бъде after work с филмова тематика и ще се състои на 03.07 от 17:00 до 22:00 със специални гости Мартен Роберто и Doc One от Turning Tables, които ще миксират легендарни кино саундтраци. Да не забравяме, че ще присъстват дишове и коктейли, вдъхновени от емблематични филмови класики за още по-автентично изживяване. Ще бъде вечер като от филм.

Даваме ти sneak-peak на менюто, което ще бъде ексклузивно за събитието:

Cherry Cosmo – Cosmopolitan

Кой не е гледал Sex and the city, кой не е чувал за Cosmopolitan – филма, който направи този коктейл известен. Класика, към която е добавено тепаче от череши, лайм, портокалов ликьор и водка.

French 7fig – French 75

Изгледахме филма Casablanca на един дъх. В тази драматична любовна история Хъмфри Богарт пие French 75 – коктейл, кръстен на 75 мм снаряд на оръдие. Джин, кордиал смокиня, лайм, просеко.

Peachy Margarita – Margarita

Може би една от най запомнящите се роли на Марк Уолбърг е в Boogie Nights – действието се развива през 70-те – ерата на диското, но и разцветът на порно индустрията. Коктейлът е Margarita, а нашият прочит е лакто праскови с мащерка, лайм, портокалов ликьор, текила и щипка пикантно халапеньо.

Old Fashioned – Old Fashioned

Да пиеш коктейл с уиски – това ни показа Раян Гослинг във филма Crazy Stupid Love, пиейки Old Fashioned. Туистът на този коктейл е гастрик сос от ягоди с бахар, шоколадов битерс, бърбън – всичко това ще изливаме като лед и така до края на вселената.

Ако си търсиш не просто вкусна храна, а искаш да вдигнеш нещата на едно друго ниво – на това място среща си правят добрата храна и свежите коктейли. Интуицията щ те отведе в Tables по няколко причини – уютно кътче в сърцето на София, all-day брънч и онази атмосфера, която не може да бъде постигната навсякъде.

Предлагаме ти 5 варианта за романтичен Getaway.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *