Защо Tenet на Кристофър Нолън е толкова добър

Имам само една дума за теб: Tenet

0 коментара Сподели:

Tenet е филм, за който си струва да рискуваш ходене на кино. Толкова е добър. Естествено, ако си ценител,има само един екран, на който трябва да го гледаш – IMAX, защото е сниман и кадриран точно за резолюция 10 000 x 7000. Не че сай-фай шпионският пъзел в историята не може да бъде оценен подобаващо и на по-малък екран, просто спиращите дъха екшън сцени (преследване наопаки по магистралата, атака на операта, сблъсък с джъмбо джет) заслужават най-добрите възможни звук и картина.

Както феновете на Кристофър Нолън (или така наречените nolanites) биха потвърдили,

няма друг режисьор в модерната история, който да прави толкова комплексни филми,

изградени с изяществото на архитектурен шедьовър. За разлика от Interstellar, който докосва всичките четири квадранта в демографията на публиката, Tenet е истински брейнтийзър, сложна главоблъсканица, замайваща съзнанието въртележка от събития. В този конкретен случай просто няма как всеки да остане доволен. Сюжетът тук е толкова сложен, многосъставен и комплексен, че в сравнение с него Inception ти се струва със сложност на романтична комедия. Цялото това поднесено на висока скорост, при постоянен адреналин и ефектния премис за събития с движение в обратна посока, по традиция заснети с помощта на специални ефекти вместо със CGI. Само, за да добиеш представа какво геройство е това – преследването наопаки е с истинско шофиране назад по магистралата, реален самолет действително се блъска в сграда, а актьорите сами си правят каскадите и говорят наопаки, там където се налага. 

Не на последно място идва актьорската игра, а тя заслужава специално внимание.

Синът на Дензъл Уошингтън – Джон Дейвид Уошингтън, изнася буквално екшъна на раменете си, като спортният му бекграунд (рънин бек, американски футбол) и актьорският му талант (гледали сме го в Ballers и BlacKkKlansman) определено се усещат на екрана. Съпорт кастът също блести ослепително – Робърт Патинсън впечатлява със солидно присъствие, уверен и закоравял, с роля от ранга на Good Time, но в съвършено различна посока. Елизабет Дебики, която познаваме от The Night Manager и Widows, отново не разочарова. Всички овации обаче отиват при негово величество Кенет Брана, който е изградил един от най-зловещите отрицателни герои в историята, дотолкова изпипан в детайлите, че е своеобразна еманация на вселенското зло.

Мненията в интернет за филма са раздвоени и това е обяснимо – за добро или лошо Кристофър Нолън е станал жертва на собствения си успех. Пред него седи изборът да продължава да вдига летвата все по-нагоре за феновете си или да свали нивото на разбираемост, така че да печели масовата публика.

За всички е очевидно вече в коя от двете посоки е поел с този си филм кино визионерът.

Добър съвет е да подходиш към Tenet сякаш е заглавие на Дейвид Линч, като по-скоро го почувстваш, без да се напъваш прекалено да го разбереш. Също така препоръката към всички, които са гледали филма само веднъж – дайте му още един шанс. На второ гледане всъщност осъзнаваш истинската гениалност на Tenet.

Тук има селекция от 10 филма с актьори зодия дева.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *