Опитай: новите сезонни менюта на софийските ресторанти

Transformers: сезонните менюта

0 коментара Сподели:

През ноември ставаме истински спътници на градските кулинарни планети. Настроени на честотата на новия сезон, нетърпеливо четем новия гастрономически завет. Наслаждаваме се на очакваното претворяване на менютата на ресторантите, представено от най-добрите шеф-готвачи в града.

Bon Appétit!

BOHO

Ето ни в любимата ни кулинарна дестинация – там, където времето няма значение. Намигаме на бохема в нас, а пипалата на удоволствието бързо ни обгръщат с порция Октопод. Изкушението представлява грилован октопод със сладко от бекон и лук, чипс от прошуто и пръст от маслини. Кирил лично ни разказва за процеса на дехидратиране – от момента, в който маслината е цяла, до този, в който става на ароматен прах.

ул. „Христо Белчев“ 29Б
0896 451 458

CAFE 1920

В кулинарната машина на времето опитваме Адана кебап – булгур със сушени плодове, салца, таханов сос, маринован червен лук със сумак и, разбира се, арабски хляб. Месото е агнешко, от една малка ферма в района до Петрич. Освен влиянието на източната кухня усещаме и полъха на новия сезон. Препоръчваме си палачинки със сладолед с вкус на тиква, ром, канела и домашен рачел от тиква.

бул. „Мария Луиза“ 60

Виж повече: 3 места за суши в София

CRYSTAL STEAK HOUSE

Градинска салата с червено зеле, киноа, зелени чушки, моркови, спанак, червен лук и слънчогледови семки. С две думи: прелюдия към съвършенството или порция Рибай Блек Ангъс САЩ от ферма „Крийкстоун“, Канзас, с домашно приготвен картофен чипс. И този сезон Crystal Steak House залагат на висококачествени зрели меса от всевъзможни краища на света, както и на българско Био Блек Ангъс.

ул. „Аксаков“ 14
0885 111 180

HASIENDA

Трапезата на новия сезон ни посреща с топла паста с горски гъби. Апетитът ни е оформен по наш избор – спагети или талиатели. В приложната магия на вкуса Роберто добавя чесън, ма- щерка и чери домати. Този сезон той набляга на питателни изкушения: патешко филе, телешки бузи, дърпано свинско с конкасе от домати и патладжан. Точим вилички и за тиквения пай с крем карамел.

бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973

KOTO

Гастрономическата есен тук празнуваме с Есенна салата с тиква и козе сирене, слънчогледови кълнове, ленено семе, цвекло, лимец и портокалов меден дресинг. Опитваме също Том Ям с кралски скариди, кокосово мляко, люти чушки и кориандър. В KOTO фокусът е върху сезонните продукти, а менюто се сменя регулярно. Нищо, че можем вечно да се наслаждаваме на гъшия дроб с унаги сос и грозде, пистачио, хрупкав бриош и рукола.

ул. „Цар Калоян“ 6
0897 777 777

LA TERRAZZA DI SERDICA

Като главен готвач, специализирал в Сицилия и с опит в посолствата на Финландия и Ирак, шеф Павлов определено знае за космополитността на вкуса. Предлага ни този на Италия в порция лаврак на тиган с типично есенно пюре от гулия и бели миди. Сушените домати се правят в кухнятана ресторанта, а продуктите, които се превръщат в кулинарни шедьоври, са внос от Ботуша. Завет от Северна Италия са и пивките вина!

ул. „Будапеща“ 2
0886 898 905

MAMMA MIA

Гастрономът в нас неусетно ни отвежда до тази любима кулинарна дестинация. Тук есента идва с порция патешко бутче конфи с кремообразна полента и поширани круши в мерло. И като заговорихме за хубаво вино – преглъщаме съвършенството на бавни глътки с чаша ароматно Tikvec Plavec Special Selection в компанията на добри приятели. Знаем, че ще се отбием отново и ще възкликнем в синхрон: Mamma Mia!

ул. „Цар Ив. Шишман“ 39
0884 207 036

Виж повече: 3 места за барбекю и грил в София

OLIVE’SEA

И как да не го наречеш Крал Артур? Поднася ни свински котлет Olive‘s, пълнен с бекон, моцарела и подправки със сотирани гъбки, броколи и глазирани бейби моркови. И всичко това – върху канапе от пухкав картофен мус. Понесени на този кулинарен облак, летим на полъха на тенденциите тук: чисти меса от патешко, свинско бон филе и крехки телешки стекове, комбинирани със здравословни гарнитури.

ул. „Проф. Хр. Вакарелски“ 1А
0882 444 140

TEMPERO

Тук посрещаме новото гастрономическо време по епикурейски – с порция телешки език с пуканки от свинска кожа, домашно приготвен сос Жу и свежа доматена салца. Звучи като поезия и е така – вкусът в Tempero е истинско произведение на изкуството. През есента тук наблягат на грила, месните деликатеси, като на почит се връща мозъкът. Вегетарианци, и вие няма да останете гладни!

ул. „Голо бърдо“ 2
0878 704 470

SIMPLE

Симпатягите от Simple отново решиха да ни потопят в кулинарен комфорт за настъпващата зима. Този път го правят с автентични ястия от Северна Италия! А какво е зимата без аромата и свежия мек вкус на червено цвекло? Шеф Ташев умело го съчетава с фенел и бурата в едно изкусително ризото. Тенденция са специалитетите от месо, ядките, целината и полентата. Може ли още една чаша вино, моля!

ул. „Ген. Йосиф Гурко“ 38
088 924 8855

ХАДЖИДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ

Есенният сезон се настанява в любимите ни къщи на шарените миндери, постлани с котленски черги. Разнежва ни с агнешки джолан с гарнитура от картофи, печени зеленчуци и хумус, окъпан в собствен печен сос. Продължаваме да облизваме пръстите си с новаторска салата с делишу и цитрусов дресинг, поръсена с печен сусам. Интериорът с препратки към Копривщи- ца, Жеравна, Мелник и Банско също е един път…

ул. „Козлодуй“ 75
0899 917 837

Показваме ти и ресторантите в полите на Витоша.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *