The word of chefs: Новите менюта в софийските ресторанти
През октомври се завръщаме към любимите кулинарни градски обиколки, ентусиазирани от смяната на сезона, която знаем води до така очакваното претворяване на менютата.
В този брой ще те запознаем с всички нови сезонни попадения и вкусови кулинарни шедьоври, които задължително да опиташ през идните есенни дни. Слагаме начало на вкусните приключения и експерименти из любимите места за хапване и пийване в София.
Единствено в The View се наслаждаваме на панорамна гледка над града и неустоимите есенни предложения в а ла карт менюто на шеф Калоян Добрев. Заедно с колегата му Стефан Стоев спечелиха награда за най-оригинално приготвено ястие в Метро академия, затова сме още по-нетърпеливи да видим ястията, приготвени изцяло със сезонни продукти, като тези картофени ньоки със сос от сирена – горгонзола, пармезан, пекорино, и сметана.
бул. „Витоша“ 89Б Милениум център, ет. 24
0889 724 124
Задължителна спирка в редовните ни кулинарни пътешествия из града. Ястията в Hasienda са винаги вкусни, поднесени в цветната и уютна, просторна атмосфера на ресторанта. В идните студени месеци шеф Борислав Иванов ни предлага италиански кюфтета, пълнени със сушен домат, пармезан и магданоз. Към тях ще имаш щастието да опиташ и любимите ни запечени билкови картофки, приготвени с розмарин и мащерка.
бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973
На познатата локация новото бижу на „Щастливеца“ ни посреща с просторен и елегантен салон, уютна тераса и бутикова ВИП зала, а екипът ни чака с новото си предложение. Плато български мезета с домашно приготвен суджук, крехка телешка саздърма, запечена върху селски хляб, телешка пастърма, катък, масло и мариновано сиренце в комбинация с домашна разядка с пържен патладжан с печени червени чушки.
Сан Стефано Плаза (с/у БНТ) тераса / паркинг
02 4413344
Космическите ни приятели са в пряка връзка с кулинарната вселена и се вихрят изцяло хармонично с даровете на природата. С фермерски продукти от градината приготвят ястията от сезонното меню. Трапчинките ни изтръпват при апетитната мисъл за домашната им юфка с хрупкав гъбен чипс, трюфел и зелено сирене от мистичното село Черни Вит – единствения район с плесенно сирене на Балканите, съвсем близо до Тетевен.
ул. „Лавеле“ 19
0888 200 700
Стек ресторантът на София – „Табиет“, комбинира гръцка, средиземноморска и италианска кухня, като ти поднася най-вкусно приготвеното висококачествено месо. Шеф Методи Иванов препоръчва котлет Миланезе, част от сезонните предложения на ресторанта. Месото е от най-висок клас, приготвено в специална панко панировка, която чудесно допълва добрия вкус.
бул. „Джеймс Баучер“
76 02 969 696
Първите есенни листа паднаха, замириса ни на топла тиква и вкусни ястия с истински български продукти от избрани ферми и мандри. Шеф Николай Нинов те кани да опиташ новите предложения в Gastro Bar Jasmine като пилето с трюфел и тиква, която изкушаващо те примамва. Не пропускай да попиташ за туршията по авторска рецепта, както и за чаша избрано вино, което да отключи всички вкусове на храната.
ул. „Г. С. Раковски“ 114
0878 633 505
Екипът на ресторант L‘Аvenue 3 е отлично подготвен, надминавайки кулинарните ни очаквания, поднасяйки ни интернационална кухня, която очарова както с вкус, така и с перфектно поднесена визия. Този сезон шеф Александър Колев е заложил на характерните за зимата меса, чийто вкус миксираме с добре селектираните вина. Препоръчваме ти изкусителното еленско бон филе с кестени, патешки скалопини и сос демиглас.
ул. „Околовръстен път“ 3
0884 448 844
Разходи се из кулинарните училища в София.