НА ВИНЕН ТУРИЗЪМ С БРАТЯ МИНКОВИ

За традицията и любовта при правенето на вино

0 коментара Сподели:

Винарска изба „Братя Минкови" е новата най-очарователната дестинация за винен туризъм, особено на "Трифон Зарезан", когато лозарите се отправят с мезета и бъклици вино към лозя и градини, за да се помолят за плодородие след дългата зима.

Избата носи духа на Българското Възраждане и уюта на старата градска къща. Изградена е върху живописен хълм, сред великолепните лозя на Карнобатския край. Архитектурата и обзавеждането са издържани в класически ретро стил.

В тази романтична атмосфера се дегустират бели и червени вина MINKOV BROTHERS и CYCLE, спечелили множество награди. Към тях се поднасят апетитни ястия от националната и световна кухня. Енолозите на избата организират "пътешествия" през различните винени стилове, застъпени в селекциите на избата.

Безспорна атракция е възможността лично да се наблюдават етапите на винопроизводство през цялата година. Най-колоритен е ритуалът по гроздобер. Гроздето се бере ръчно, от над 3 хил. дка млади лозя в землищата на селата Деветак, Огнен и Терзийско. Изключителният тероар на тези местности е предпоставка за създаване на висококачествени вина със собствена идентичност. За любителите на приключения е разходката в двата подземни тунела от по 80 м, прокопани под избата. В тях вината на "Братя Минкови" отлежават при естествена температура, в над 6 000 барици от американски и френски дъб.

Местоположението изба „Братя Минкови" не е избрано случайно.

Векове наред в Карнобатския край се е отглеждало най-сочното и ароматно грозде.

Възникването на региона пък се преплита с историята на виното по нашите земи. За това свидетелстват разкопките на тракийските могили в околностите на Карнобат. В специално изградения музеен комплекс към избата са изложени старинни съдове за съхранение на вино и червенофигурни керамики с изображения на бог Дионис от V-IV век пр. Хр.

Запазени са и част от отличията на прочутите карнобатлии Братя Минкови. През далечната 1894 г. тяхно вино носи първия за България Златен медал от световното изложение в Брюксел. Век по-късно изба „Братя Минкови" възражда традицията за създаване на висококачествени вина от собствени лозя.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *