City Walk: Братислава

0 коментара Сподели:

Най-общо казано, има два вида дестинации: свръхпопулярните (като Лондон, Париж и Рим) и онези, които не са потънали в тълпи от туристи, но пък има какво да предложат като усещания. Причините тези дестинации да привличат интереса е, че са алтернативни и понякога са само на 1 час разстояние от София. Такъв е случаят с Братислава, столицата на Словакия. 

Освен че е родината на любимия ни Tatratea, това е и град, полегнал между двата бряга на река Дунав, изпъстрен с цветна архитектура и доста симпатични заведения.

Полетът е един час, часовата разлика е един час, цените са като в София, градът е гостоприемен. Валутата е евро, местните разбират малко български и говорят сравнително добър английски. Тези причини са достатъчни дори и за по-неопитните пътешественици да стегнат раниците и да потеглят натам.  На следващите редове ще намериш нашия гайд какво да не пропускаш, ако се озовеш там, и как да вдишаш града в цялата му неподправена прелест.

1. UFO TOWER– спираща дъха 360-градусова гледка

Включена в World Federation of Great Towers (заедна с Айфеловата кула в Париж и Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк!), наподобяваща летяща чиния форма и цели 85 метра над земята, UFO tower е must-visit, ако си в Братислава. Точно на върха ѝ е разположен ресторант с 360.градусова гледка (и превъзходна кухня, бел. ред.), а палубата на върха на купола предлага панорамен изглед към Братислава и околностите  в диапазон до около 100 километра, където с просто око можеш да обходиш целия град, Дунав по голяма част от словашкото му протежение, както и да хвърлиш поглед към самите Австрия и Унгария.

2. С лодка по Дунав и замъкът Девин – история, забележителности и разходки

Веднага щом слезеш от кулата, ще се озовеш на The Slovak National Uprising Bridge, който свързва другата част на града през река Дунав и е един от най-дългите висящи мостове в света. Оттам можеш да хванеш туристическо корабче, където за около час (в едната посока) да се пуснеш за приятна разходка по реката. На борда разполагат с наливна Krušovice и външна палуба, където да се наслаждаваш на следобеда, така че пътуването няма как да не е приятно.

Със същото корабче като крайна дестинация се стига до замъка, който се намира на границата с Австрия.

Границата минава от запад на изток по река Морава и впоследствие в Дунав. Чудесно място за снимки (от по-високите части на замъка се откриват сериозни гледки към реката, селото в близост, залеза над реката и Австрия), както и за любителите на историята.

3. Street Food Park– кулинарната карта на града

Доколкото разбрах от местните, събитието  се случва всеки месец пред Stará Tržnica и обикновено продължава 4 дни. Идеята идва, както на много други места по света – да се обедини креативна и качествена храна под един „покрив“ в прегръдката на приятна атмосфера. Някои от участниците в стрийт фуд парка имат заведения в Братислава, но други идват в града специално по този повод. Входът е свободен, отворено е между 12:00 и 22:00 часа, а готина бира има на две крачки във Výčap u Ernoho.

4. Bunorthodox Craft Beer Bar– за ожесточените ценители на крафт бирата

Като стана дума за бира, този специализиран бар е разположен в сърцето на града. Не се предлага нищо друго освен крафт бира (и дегустация на 5 от бирите за 6 евро или на 9 от тях за 10 евро). Стените са покрити с интересни илюстрации, атмосферата е хипстърска, а в менюто можеш да откриеш бири като Double-Peach-Candy-Popcorn-Sour-Ale, Garden of Eden (плодов IPA), Dry as Bone  (brut IPA), Wild Ale w/ mushrooms(уоу, нали), Ms. Scarlet, което е Bloody Mary IPA и още много. Пробвайте от всичко и внимавайте в процентите алкохол, че наоколо са само барове и пътят към дъното би бил съвсем близо.

5. Meštiansky pivovar –  местна храна и местна бира

Ако искаш да се върнеш тук и смело да заявиш, че си опитал нещо автентично като храна от Словакия, непременно се отбий до Meštiansky pivovar (Burgess Brewery). Популярно е именно сред местните хора и е с добра локация близо до центъра. Огромно като пространство, но все пак, ако сте повече от 6 души, направете си предварителна резервация. Препоръчвам да започнеш с нещо като the Bratislava Lager 12. За старт на хапването: има приятни супи като тази с няколко цвята боб и пушени свински гърди и изклщчителен бийф тартар. Ако си много гладен, виенският шницел е твоето нещо, размерът му е главоломен и е нечовешки вкусен за шницел.

Агнешкият бургер не е нещо, което трябва да се подмине с лека ръка – дзадзики, леко пикантна салца и сочно агнешко кюфте съжителстват в пълна хармония между топлото хлебче.

Най-типичните местни специалитети се подвизават в менюто като: Sviečková or Chrenovka (телешко) и Dumplings с овче сирене.

Всичко, от което се нуждаеш за един неангажиращ уикенд, е налице.

 

*Снимките са личен архив и са направени с Motorola One.

Изкуството на живите изображения

Motorola One вече е на българските пазари с нови функции, които ще променят възприятието за мобилна фотография. С двойна задна камера 13 МР и 8 МР селфи камера можеш да създаваш идеалните снимки за твоя Facebook или Instagram профил и не само това.

Motorola One въвежда синематографията в мобилната фотография. Ефект, който до този момент можеше да се постигне единствено чрез отделни, при това платени приложения.

В Motorola One функцията вече е под формата на фабрично вграден режим на камерата на смартфона. Чрез синематографията създаваш статични кадри, в които има леко повтарящо се движение. Ще запазваш всички онези моменти, които иначе си мислиш, че ти се изплъзват. Анимацията е едва забележима, а всичко останали обекти са замръзнали. Motorola One променя начина, по който преживяваш фотографията, и няма никога повече да поискаш да се върнеш към стандартното снимане.

Повече информация за продукта тук.

Виж защо обичаме София толкова много.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *