Добрият пример: Големите помощници на „Малките герои“

Детското отделение в "Пирогов" изцяло обновено, благодарение на добротворци

0 коментара Сподели:

Както знаете, ние сме с широко отворени очи и уши за добрите новини. Обичаме ги, даваме им адмирации и задължително ви ги показваме. Не само, защото са пример и могат да усмихнат делника ни, а защото техните герои или добротворците трябва да намират повече заслужено място в ежедневието. Ето защо стартираме рубриката „Добрият пример“, в която ще ви показваме всяко добро дело, което ни вдъхновява, разчувства и най-вече окрилява за още малко от същото. Първата тема вече е тук, а ако и вие имате интересни истории, герои или случки, за които може да ни помогнете да разкажем, целите сме в слух. Д-о-б-р-о ли чуваме?

Още през април станаха ясни победителите в организирания от Академия Градът и Фондация „Америка за България“ конкурс „Малките герои” – за идеи за интериорните пространства в детско отделение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Задачата в конкурса беше всеки да изпрати проекта си как по възможно най-красивия начин,  детското отделение на „Пирогов“ да се превърне в приветлива и приказна страна за малките си обитатели.

Както знаете болничната обстановка, особено в детските отделения е от изключително значение, както за менталния комфорт на децата, които се лекуват там, така и за по-бързото им възстановяване, защото е доказано че изкуството лекува и тялото и душата. В „Малките герои“ се включиха 32-ма участници, представители на 7 български и 3 чуждестранни университета, които изготвиха общо 22 проекта. 

На 27 април, журито на конкурса отличи победителите – Кирил Кирилов (НБУ), Снежинка Радулова (Kingston University London), Цветан Цеков и Нона Цекова от „Архитектура и Дизайн – Цекови”, Арх.Силвия Миткова – Лисева („Пентахрон” ЕООД), Виолетка Славова (Politecnico di Milano), Мария Стайнова (УАСГ), Евгения Войнова (Национална художествена академия) и Емилия Гайдарова. Всички те участваха по темите – „Герои на седемте морета“, „Супергерои“, „Животни-герои от приказки“ и „Приказни герои“.

Естествено най-приятната част при награждаването беше когато истински малки герои избраха своя проект-фаворит.

Децата от „Детска архитектурна работилница” бяха поканени от организаторите да отличат своя любимец от кандидатите и те го направиха абсолютно единодушно. Разказваме ти всичко това, защото ремонтираната и изрисувана с избраните проекти сграда на няколко детски отделения в болница „Н. И. Пирогов“ вече е готова, а резултатът наистина е впечатляващ. Последните щрихи по дизайна и оборудването на отделенията с детски мебели и играчки е с дарения, събрани отново от фондация „Америка за България" в проекта „Малки герои"“ на стойност 400 хил. лв.

Освен едно голямо „БРАВО!“ друго не знаем, какво да кажем, а ако още не си видял красивите стаи на малките герои, за които се прави всичко – пациентите на „Пирогов“ – ти онагледяваме добротворството с голям кеф и подробен снимков материал.

Ето още един добър пример.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *