“Трион”-ът на Таня и Илияна

за рециклирането на ски и любовта към природата

0 коментара Сподели:

Таня и Илияна са две страшно чаровни и артистични дами, с афинитет към дизайна и изкуствата, които носят зеге в чантата си, знаят да работят с бормашина и флекс и вече три трионски години са гърбът на Ателие „Трион“. Те рециклират стари предмети, вдъхвайки им нов живот, като любима ни е трансформацията на ски в нестандартни закачалки.

Къде намерихте триона?
Всичко започна с един много интересен проект за създаване на мебели от отпадъчни материа­ли и поставянето им в градска среда. Там се запознахме, а като екип ни събра страстта да създаваме чрез творчество и да го вплитаме в по-голямата идея. Като тази за преизползването и редуцирането на отпадъци.

Къде всъщност намирате тези отпадъци?
Съвсем в началото имахме кампания по събирането им. Имаше вани, столове и всякакви други интересни неща, сред които бяха и много чифтове ски. Тогава осъзнахме, че всъщност те са голям проблем за природата, защото се рециклират много трудно, процесът е изключително енергоемък, поради многослойността на материала. Затова се съсредоточихме върху работата с тях и преизползването им.

Какви хора ви ги носят?
Освен продавачите, на които им е останала стока, и ски, които са карали нашите баби, имаме и други случаи, например една жена, която се запознала с мъжа си, докато карала в планината, и 40 години пазила ските от тази среща. Но след това мъжът й починал, а тя разбрала за нас и решила да ни дари този чифт, за да го превърнем в нещо друго. Така че, освен че събираме непотребни ски, събираме и такива, които си имат емоционална стойност. Хората често имат отношение към предметите, което според нас е много ценно.

Не е ли нездравословно привързването към вещи?

Всъщност ние бягаме от еднократното използване на предмети и нашата визия е за това, че те си имат своя стойност, която ние трябва да оценяваме по-скоро във връзка с околната среда. 

В какви неща превръщате ските?
Започнахме със закачалки, защото извивката е много подходяща и са много издръжливи. Може да видите подобни в някои хижи, на които подарихме прототипите си. После направихме и пейки от ски, сега имаме офис органайзерчета, лампи, абажури, а скоро ще произвеждаме масички и малки аксесоари.

Къде хората могат да видят тези трансформърси?
Продаваме и ги представяме онлайн и на различни базари. За нас личният контакт е много важен, защото чрез него успяваме да предадем на хората мисията си за преизползване на вещите.

А вие фенове ли сте на зимните спортове?

Илияна: Аз съм морският човек, а Таня е горският.

Таня: Аз съм отраснала по планините и зимните спортове са ми страст. От Самоков съм и сякаш това ми е вродено. Баба ми е голяма планинарка, тя ме научи на любов към природата. Карах сноуборд, после реших, освен да правя някакви неща от ски, да пробвам и да ги карам.

Какво още реже вашият трион?
Решили сме да разгърнем продуктите от ски, които правим. Да имаме портфолио, достъпно за хората. Със сигурност ще започнем да се занимаваме и със сноуборди, но просто имахме голяма находка и вдъхновение със ските. Лятото пък сме замислили да пуснем колекция от вещи, изработени от кайт крила и сърф ветрила.

Продължаваме да правим и творчески работилници, в които учим хората как да изработят неща, които да си вземат и ползват вкъщи.

И накрая – приемате ли още ски за рециклиране?
Да, и всеки, който иска, може да ни пише във Facebook и в сайта ни.
 

Да приготвяш здравословна храна за себе си и семейството си, е също изкуство, затова виж как можеш да спечелиш супер якия Нутрибулет тук и да се развихриш из кухнята! 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *