Tea time: чаените традиции по света

Дойде си истински сезон за любимата напитка, но виж как се пие и по света

0 коментара Сподели:

И март внезапно може да се превърне в месец на топлите пухени одеяла, на сгушването, на поезията, на старите филми, на чайовете… И като казахме чайове, така ни се допи от липовия чай на баба, като от едно време. От чайник, налят през цедка, с голяма лъжица мед. Или пък от онзи ментов чай, който пият спретнато облечени хора с книга в ръка в някое уютно кафене в неделя. Пие ни се и от британския следобеден чай с бисквитки в пет часа, и от турския чай, сервиран в магазинчета и дюкяни, и от индийския сутрин, от този в Япония, в Китай… Чай ни се пие, а докато се стопля водата, ще хвърлим едно око как го пият по света.

Китай

За китайците чай и живот са синоними. Те са първите, открили листата за чай, и го пият още оттогава. Географията също е на тяхна страна, тъй като климатът предразполага отглеждането на различни видове чай из цялата страна. Cha dao се нарича изкуството на правене на чай, което е един от най-важните културни обичаи, възприети и в Япония.

Тук можете да видите китайската чаена церемония Cha dao: 

Япония

Чаят е важна част от културата на хранене в Япония. Въпреки голямото разнообразие от видове чай в Страната на изгряващото слънце, когато се спомене думата “чай”, хората обикновено си представят зелен чай. Чаената церемония тук е известна под името matcha и се състои в сервиране на зелен чай на малка група хора в някоя от онези популярни чайни.

А ето и японска чаена церемония нагледно тук: 

Индия

Индия неслучайно е известна като страната на чая. В Индия се произвежда и консумира повече чай от която и да е друга страна по света. Чай е традиционната национална напитка на индийците и се сервира буквално на всеки ъгъл по всяко време на денонощието. А ако имате късмета да гостувате в индийски дом, се пригответе да опитате масалски чай с мляко и подправки.

Ето как можете да си приготвите сами масалски чай: 

Великобритания

Всички знаем, че Великобритания е страната, където чаша чай е винаги добра идея. Британците не могат да живеят без древната напитка, донесена от Индия от времето, когато е била тяхна колония. Въпреки инвазията на кафето чаят все още е предпочитаната гореща напитка на Острова. Ако скоро пътувате до Лондон, отделете един следобед за чаша чай в някое уютно заведение в сърцето на британската столица.

Ето малко вдъхновение за чаша английски чай в Лондон:

Аржентина

Говори се, че за да опознае човек Аржентина, трябва да опита месото, виното и, разбира се, тяхното мате. Мате е традиционна южноамериканска тонизираща напитка. Билковото мате или yerba mate е националната напитка на една най-изумителните страни в Южна Америка и всъщност много повече от просто напитка. Мате е начин на живот. Въпреки че не е точно чай, тъй като расте на храст, ако пътувате до Аржентина, ще откриете, че хората пият мате през цялото време.

Вижте повече за благотворното влияние и рисковете от yerba mate тук:

Русия

Дали в Русия се пие повече водка или чай, е спорно, но определено и двете напитки имат място в сърцето на руснаците. Ако хвърлим поглед в историята на Русия, откриваме, че чаят присъства по различни поводи през различните периоди. Днес руснаците пият “заварка”, силен чай, приготвян в отделен чайник, което позволява на гостите да си сипват, колкото пъти искат.

Ето как се приготвя “заварка” в Русия: 

А в България как пием чай? С мед и лимон? Със захар на бучки? Може би с мляко или чист? Хайде направете си любимия си чай и открийте официално сезона на чайовете.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

А на Него или Нея се пада честта да се развихри в кухнята, макар и за един чай? 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *