Извън времето… в Лещен

Или защо Родопите са съвършеното място за среща със себе си…

0 коментара Сподели:

Извън времето… в Лещен. Колкото и да обичаш спретнатия си вид с чаша бяло вино в някой градски бар на открито, понякога сигурно и на теб ти се иска да избягаш и може би да се върнеш някъде там в детското си лято на село при баба. Сещаш се за закуските й, за градината и всички треви, от които стават оръжия за нападения над вражеския отбор деца от другата улица.

Кога за последно беше някъде, където кислородът безмилостно нахлува в белите ти дробове, ушите ти долавят симфония от природни звуци, а душата ти се пълни с красотата пред очите ти? Ако не се сещаш, значи не е било скоро.

Вероятно имаш все някой свободен уикенд, през който да си подариш едно излизане от времето. Къде ли? Къде другаде освен в Родопите и по-точно в село Лещен.

Това малко родопско селце стана доста популярно със своята автентичност и красива природа, а също така и с филма „Чужденецът“ от 2012 г. Но нека неговата „известност“ не те тревожи. Когато и да идеш там, все ще успее да ти предложи среща със себе си, да те докосне и навярно промени.

Направо се качвай на колата, подготви си някакъв мистичен chillout микс за из път и остави останалото на Родопите. Лещен е едно прекрасно място, където да забравиш, че имаш 47 непрочетени имейла, че трябва да викнеш техник за пералнята или че не знаеш какво да правиш с живота си. И да си имаш, и да си нямаш гадже; и да си доволен от работата си или пък да търсиш нова; каквото и да те безпокои, в Лещен няма значение. Там си извън времето.

Слънцето изгрява и залязва над каменните къщи с еднакво неразрушимо спокойствие.

Всяка нощ някой сякаш е пръснал по небетобезброй малки и големи звезди, от които по някоя все пада от време на време. Чуват се близки и далечни звуци от щурчета, лаещи кучета и шумолящи листа. Можеш да седнеш на пейката пред къщата, в крайпътната кръчма или направо на тревата и да забравиш, че живееш в тяло, което те дели от блаженото единство на хармонията във вселената. Там в Лещен няма значение как се справяш с живота, успешен ли си, сгоден ли си, или още дори не можеш да се изнесеш от дома на вашите.

Никой нищо не иска и не очаква от теб. В онзи миг, в който останеш сам на люлката пред къщата и погледнеш към купола на малката бяла църква, ще е без значение.

Лещен ще ти припомни колко добра компания си, как самотата може да има и друго красиво лице и какви невероятни мисли кръстосват главата ти, когато си позволиш тишината да ги чуеш.

А на сутринта можеш да се разходиш до Глинената къща, от която всеки миг сякаш ще изскочи Фродо, устремен към някакво опасно приключение.

Но няма страшно, ти просто слез долу в Механата да си поръчаш домашен сок от диви ягоди, мекици с козе сирене и сладко от боровинки и се усмихни на меките планински върхове в далечината. И след като Лещен завладее сърцето ти, можеш спокойно да продължиш към живописното село Ковачевица, приказното еко селище Омая или просто където и да е сред Тяхно величество Родопите.

Лещен ще ти счупи лещите, през които гледаш живота, и ще разфокусира представите ти. Ще си позволиш ли тази пренастройка?

Позволи си и близка среща с един от тези водни спортове.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *