Вино наръчник за отлагане на днешната работа за утре
Je ne veux pas travailler
Когато споменем френско вино, всички се изпъват като струни, защото очакват сложни напитки, достойни само за хора в костюми, които имат тендовагинит от въртене на чаши. Аз искам да си представиш държава, която прави вино 6 века преди да се роди Иисус и откъдето съм избрала 4 чаровни бутилки, с които да отложим днешната работа за утре.
MUSCAT TURCKHEIM
Zind Humbrecht
Цветисти аромати / Цитруси / Акация
В тази изба винарството се предава от баща на син от XVIIвек насам и на всичкото отгоре лозята им се намират в Елзас – перлата, която стои на границите на Франция, Германия и Швейцария и е взела най-доброто от трите свята. Макар и този район да е характерен с бели и сухи вина, през последните години все повече се правят и по-сладки, а Zind Humbrecht залагат на биодинамично производство, което понякога им носи сладки вина, но кои сме ние да се месим в работите на природата. Всяко едно насаждение на тази изба е като тапета на Уиндоус, а виното, което избрах, не изневерява на имиджа на Елзас – то е
бяло и сухо, правено за морска храна, с много ясно съвкупление между Мускат и Мускат Отонел в бутилката.
Muscat Turkheim е вино, което си купуваш и оставяш в хладилника и всеки ден поглеждаш и искаш да отвориш, но като с доброто паркомясто – все си вярваш, че ще има и по-добър повод от днес. Отдай му се. Освен че в магазина не са останали много бутилки – точно такива вина ме научиха да не ги бавя и да не чакам принца на белия кон, за да си отворя това феноменално бяло. Ако Muscat Turkheim те гледа от хладилника – дай му. И слагай ципурата във фурната.
MACON-LOCHE EN PRES FORET
Clos des Rocs
Минерални аромати / Круша / Кайсия / Цитрусови плодове
Ако около теб има любители на Шардоне – това е бутилката, с която да ги изумиш. Човекът зад това вино започва всичко с желанието да направи велики бели бургундски вина. Захваща се с малко парче земя, преминава към биодинамично земеделие и започва да произвежда такива тупалки, че много бързо покорява САЩ и кориците на повечето винени издания. В тази бутилка ще откриеш едно доста
плодово Шардоне, с изненадваща сочност, която гали небцето като парче узряла круша.
Усещаш го, нали? Бих препоръчала да се пие и като аперитив, преди храна, но ще покаже най-доброто от себе си с едно пиле с розмарин и портокали. Зашеметяващо Шардоне, което имаме късмета да можем да си купим в България точно от тук.
SANCERRE L'ANCIENNE VIGNE ROUGE
Domaine Fournier
Черна череша / Дим / Кожа
От известно време нещо ми става и все повече и повече започнах да си падам по „черен бор“, или както го познават навсякъде по света – Pinot Noir. За любител на червените вина като мен е много трудно да се спреш на един определен сорт, тъй като всеки носи своя характер и определени качества. Но има нещо в това грозде, което прави виното толкова кадифено, плодово и изкусително и пивко. Ще цитирам Андрей Викторов Челищев – бащата на винарите след сухия режим в САЩ, който казва
„Господ е направил Каберне Совиньон, дяволът е създал Пино Ноар“.
Разбира се, няма да ви избера някакво невзрачно вино и ако това е първото Пино Ноар, което ще опитате – смятам да ви сваля главите. Зад Domaine Fournier стои един баща, на когото са му трябвали 9 години да направи първото си вино, и синовете му, които развиват лозята до впечатляващите 1300 декара с най-високо качество. Тези вина се продават в над 60 държави в цял свят и са отнесли много награди, а това Пино Ноар дори не е тяхното signature вино и пак е адски добро. Ако търсиш извратени нотки във виното – тук ще намериш пушек и кожа. Ако търсиш добра компания – задължително сухи мезета – конска пастърма или филе „Елена“ или дори хамон или прошуто. И ако притежаваш една бутилка от Sancerre Láncienne Vigne Rouge – с удоволствие ще дойда да ти гледам децата за уикенда.
VENTOUX LES GELINOTTES
Alain Jaume
Ситни черни плодове / Череша / Ситни червени плодове
Имало едно време едно село на име Шатоньоф. И през XIVвек един папа Йоан построява дворец и засажда лозя около двореца. И вече нищо няма да е същото. Днес, когато някой каже Шатоньоф на папата, или Chateauneuf du Pape, всички, които работят с вино, настръхват, защото това е символ на един от най-известните и оценени в света винени райони. Намиращи се в южната част на долината на река Рона, вината на Alain Jaume са абсолютно камео на времето и винарството в този район. А тази бутилка на смешно ниска цена ми
позволява да пия вино от селото на папата всеки божи ден.
Силно червено вино, с акцент на касис и берита, което е правено за твърди сирена и кървави пържоли. Една находка на местния пазар, с която винаги отивам на гости и хората си мислят, че имам сериозен вкус за вина. А то май е така. Намери го тук.
Кратък вино наръчник от Оля Идва или как да пием вино Like a Pro
Божоле for Foodies
Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв