Вино наръчник за отлагане на днешната работа за утре

Je ne veux pas travailler

0 коментара Сподели:

Когато споменем френско вино, всички се изпъват като струни, защото очакват сложни напитки, достойни само за хора в костюми, които имат тендовагинит от въртене на чаши. Аз искам да си представиш държава, която прави вино 6 века преди да се роди Иисус и откъдето съм избрала 4 чаровни бутилки, с които да отложим днешната работа за утре.

MUSCAT TURCKHEIM
Zind Humbrecht


Цветисти аромати / Цитруси / Акация

В тази изба винарството се предава от баща на син от XVIIвек насам и на всичкото отгоре лозята им се намират в Елзас – перлата, която стои на границите на Франция, Германия и Швейцария и е взела най-доброто от трите свята. Макар и този район да е характерен с бели и сухи вина, през последните години все повече се правят и по-сладки, а Zind Humbrecht залагат на биодинамично производство, което понякога им носи сладки вина, но кои сме ние да се месим в работите на природата. Всяко едно насаждение на тази изба е като тапета на Уиндоус, а виното, което избрах, не изневерява на имиджа на Елзас – то е

бяло и сухо, правено за морска храна, с много ясно съвкупление между Мускат и Мускат Отонел в бутилката.

Muscat Turkheim е вино, което си купуваш и оставяш в хладилника и всеки ден поглеждаш и искаш да отвориш, но като с доброто паркомясто – все си вярваш, че ще има и по-добър повод от днес. Отдай му се. Освен че в магазина не са останали много бутилки – точно такива вина ме научиха да не ги бавя и да не чакам принца на белия кон, за да си отворя това феноменално бяло. Ако Muscat Turkheim те гледа от хладилника – дай му. И слагай ципурата във фурната.

MACON-LOCHE EN PRES FORET
Clos des Rocs


Минерални аромати / Круша / Кайсия / Цитрусови плодове

Ако около теб има любители на Шардоне – това е бутилката, с която да ги изумиш. Човекът зад това вино започва всичко с желанието да направи велики бели бургундски вина. Захваща се с малко парче земя, преминава към биодинамично земеделие и започва да произвежда такива тупалки, че много бързо покорява САЩ и кориците на повечето винени издания. В тази бутилка ще откриеш едно доста

плодово Шардоне, с изненадваща сочност, която гали небцето като парче узряла круша.

Усещаш го, нали? Бих препоръчала да се пие и като аперитив, преди храна, но ще покаже най-доброто от себе си с едно пиле с розмарин и портокали. Зашеметяващо Шардоне, което имаме късмета да можем да си купим в България точно от тук.

SANCERRE L'ANCIENNE VIGNE ROUGE
Domaine Fournier


Черна череша / Дим / Кожа

От известно време нещо ми става и все повече и повече започнах да си падам по „черен бор“, или както го познават навсякъде по света – Pinot Noir. За любител на червените вина като мен е много трудно да се спреш на един определен сорт, тъй като всеки носи своя характер и определени качества. Но има нещо в това грозде, което прави виното толкова кадифено, плодово и изкусително и пивко. Ще цитирам Андрей Викторов Челищев – бащата на винарите след сухия режим в САЩ, който казва

„Господ е направил Каберне Совиньон, дяволът е създал Пино Ноар“.

Разбира се, няма да ви избера някакво невзрачно вино и ако това е първото Пино Ноар, което ще опитате – смятам да ви сваля главите. Зад Domaine Fournier стои един баща, на когото са му трябвали 9 години да направи първото си вино, и синовете му, които развиват лозята до впечатляващите 1300 декара с най-високо качество. Тези вина се продават в над 60 държави в цял свят и са отнесли много награди, а това Пино Ноар дори не е тяхното signature вино и пак е адски добро. Ако търсиш извратени нотки във виното – тук ще намериш пушек и кожа. Ако търсиш добра компания – задължително сухи мезета – конска пастърма или филе „Елена“ или дори хамон или прошуто. И ако притежаваш една бутилка от Sancerre Láncienne Vigne Rouge – с удоволствие ще дойда да ти гледам децата за уикенда.

VENTOUX LES GELINOTTES
Alain Jaume


Ситни черни плодове / Череша / Ситни червени плодове

Имало едно време едно село на име Шатоньоф. И през XIVвек един папа Йоан построява дворец и засажда лозя около двореца. И вече нищо няма да е същото. Днес, когато някой каже Шатоньоф на папата, или Chateauneuf du Pape, всички, които работят с вино, настръхват, защото това е символ на един от най-известните и оценени в света винени райони. Намиращи се в южната част на долината на река Рона, вината на Alain Jaume са абсолютно камео на времето и винарството в този район. А тази бутилка на смешно ниска цена ми

позволява да пия вино от селото на папата всеки божи ден.

Силно червено вино, с акцент на касис и берита, което е правено за твърди сирена и кървави пържоли. Една находка на местния пазар, с която винаги отивам на гости и хората си мислят, че имам сериозен вкус за вина. А то май е така. Намери го тук.

Кратък вино наръчник от Оля Идва или как да пием вино Like a Pro

Божоле for Foodies

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *