3 от най-добрите джелатерии в София
Видяхме, близнахме, умряхме от кеф
Ако питате нас, всеки сезон, всеки ден и всеки час е подходящ за сладолед. Студеното удоволствие винаги е добра идея, без значение дали искаме да хапнем нещо сладко след обяд, дали искаме да се разхладим, или да подобрим настроението на някой тъжен приятел.
Между сладолед и джелато обаче има разлика, въпреки че „джелато“ е италианската думичка за сладолед. Първата и най-осезаема, дори да не сме запознати с характеристиките на двете, е температурата – джелатото се приготвя и съхранява на по-висока такава от сладоледа. Освен това джелато се прави с мляко, а не със сметана и се бърка по-бавно. Всичко това прави джелатото по-пухкаво, по-меко и гладко, заради което и толкова много го обичаме.
В следващото видео ви показваме 3 софийски джелатерии, където се убедихме, че за направата на изключително джелато са необходими не само желание, но и качествени продукти и много познания.
Освен „сладолед“ опитахме и няколко вида сорбета, за да разберем, че сорбето също е десерт, който никога не бихме отказали.
Джелато модата в София е сравнително отскоро, но Confetti празнуват 10 години от отварянето на първата си джелетария. Веригата произвежда джелато по старата фамилна рецепта на семейство Молини, които са в бизнеса от 140 години, а наследникът им Флавио Молини е пренесъл това експертно послание у нас. Италианският начин на приготвяне е неиндустриален и най-близко до домашния. Все пак прародителите на Флавио са въртели сладоледа на ръка, с машинка. Сега единственото, което се е променило, е, че вече има електрически бъркалки – рецептата и продуктите са си същите, като, естествено, се пазят в строга тайна. На вкуса обаче можем да се насладим всички. От цялото разнообразие, което Confetti предлагат, аз си избрах ягода с босилек, карамел с морска сол и японски сусам.
Виж още: Италианските джелатерии в София
Atelier Del Gelato са поели една различна посока и предлагат здравословно джелато, без глутен, изкуствени оцветители и добавени захари. Всички сладоледи и сорбета се приготвят ръчно, от натурални продукти, за да са вкусни и пресни. Atelier Del Gelato Baci също работи с италиански майстор, като използва сезонни продукти от български производители, берачи на плодове и мандри. Подбрахме два прекрасни плодови вкуса – йогурт с горски плодове и диня, сорбета, без консерванти и подсладители. За десерт пък оставихме Tatratea с кокосов ликьор.
Виж още: Лятото на сладоледеното задоволство: 12 джелатерии
Gelato & Latte са единствената джелатерия у нас, сертифицирана по италианските стандарти. Създадена е от хора със страст към джелатото, учили в Болоня и Тоскана. Тук всичко се изработва на място, дори и фунийките, които освен класически могат да бъдат от активен въглен, цвекло и мача. Фунийките се приготвят с био брашно, краве масло, яйца и алкална вода. В Gelato & Latte има кани с безплатна вода, овкусена със сезонни билки, краставица и лимон, а джелато вкусовете са толкова много, че ни е трудно да изберем: аперол с фреш от грейпфрут и едноименния ликьор, чийзкейк с крема сирене, кандирани сезонни плодове и бадемов крамбъл, както и класиката на класиките – ананас, портокал и банан. Най-хубавото сме си оставили за накрая: черен шоколад single origin с див портокал етерично масло от див портокал.
Споделяме ти още няколко любими джелатерии в София
Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч