По-добрите ресторанти за паста в София: така го правят италианците
Най-добрата паста в града си има точен адрес
Pasta la vista, baby! Спагети, канелони, лингуини, фусили, пене, талиатели, лазаня; тънки, дебели, кухи, къдрави, на пръчки, с форма на панделка, миди, камбанки, букви и пеперудки – както и да наречем Нейно Величество Пастата и в каквато и форма да ни я сервират, никога няма да я разлюбим. Освен че е кулинарна наслада за сетивата, тя ни разказва вековна история. За Древния Рим, за готварската книга на Марк Апиций, за собствените ни софийски вечери с италиански привкус…
Този път забиваме ботуш в ресторантите с най-добрата паста в града!
Спагетите с пресни кралски скариди, сос от градински розов домат и стрък пресен босилек ни припомнят вкуса на морето и пролетта. На борда на „Капитан Кук“ пастата се прави от египетска пшеница, позната като камут, или зърното на Пророка. Освен с уникалния си вкус древното зърно се слави и с хранителните си качества. Капитанът препоръчва пастата от камут дори когато сме на диета!
пл. „Народно събрание“ 4
0882 999 012
Незаменимият уют на дома и традиционната италианска кухня се срещат в експлозията от вкусове, наречена Da Massimo. Разнообразието от сирена, риба, месо и, разбира се паста, без усилие ни потапя в атмосферата на вкусната Италия. Предаваме се пред апетитните гарганели от прясна паста, допълнени с хайвер от черноморски калкан и чери домати… И всичко това приготвено от италиански готвачи!
бул. „Асен Йорданов“ 4
02 995 0574
Добрият вкус е от най-важните съставки в живота, а в Hasienda изцяло залагат на него. За да усетим още по-голяма наслада, те ни дават да избираме между шест вида паста. Както и в какъв вид да пристигне любимата ни Карбонара – като талиатели или като пене… Пастата с телешко пък небцето ни описва като „идеална хармония между месо, манатарки, пармезан, домати, лук и сметана“.
бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973
В най-добрите ресторанти готвенето е със статут на представление. В паста корнера на La Bottega спагетите с черен чесън и пеперончино с крем от пушен карфиол и пяна от магданоз се готвят пред очите ни! Тъй като ястието е постно, отгоре вместо пармезан шеф Енрико Берто слага запечени хлебни трохи. Някога в Италия им казвали „формаджо дей повери“, или сиренето на бедните….
ул. „Шишман“ 24
088 995 2266
Казват, че животът е комбинация от магия и… добра паста. Откриваме израз на тази максима над порция Талиолини неро ди сепия с рагу от октопод. Този месец специалитетът ще гали небцето ни с талиолини, оцветени с мастило от сепия с бавно сготвен бейби октопод, сладки шарени чери домати и висококачествен български шафран. Компания ни прави чаша Розе Селекшън!
ул. „Проф. Асен Златаров“ 24
089 550 06 05
Пастата откри своята крепост, а нейното име е La Rocca. Италианската кухня се пренася при нас директно от северните части на страната на пестото, пармезана и удоволствието. Тук откриваме класически рецепти без компромис в качеството. Талиатели с тиквички и скариди, пене с доматен сос и босилек или специалитета на заведението биголи с патешко – това е вкусна Италия!
бул. „Филип Аврамов“, Park Boby&Kelly
02 974 4963
Много труд, разнообразие и една щедра щипка любов – това е рецептата за успеха в приготвянето на автентичната и вкусна паста. А Pastoccino не спират да се придържат към нея! Освен добре познатите сушени домати, пармезан и чесън тук преоткриваме пастата с морски дарове и поздравяваме небцето си с пресни скариди, ароматен дафинов лист и опияняващия вкус на перното…
ул. „Сан Стефано“ 18
0887 181 856
Ако не си сигурен, че смисълът на Живота е 42, опитай най-автентичната Карбонара в града. Съвършенство със сирене Пекорино Романо, пресен жълтък и току-що смлян черен пипер. Ето защо обичаме Simple – храната е проста, сезонна и гениална… А сервитьорите дискретно ще приближат чинията ти и ще добавят още една идея Пекорино Романо буквално пред очите ти – за още по-плътен вкус!
ул. „Ген. Йосиф Гурко“ 38
0889 248 855
Над паста Алиоли със зехтин, чушка, чесън, магданоз, пармезан и няколко капки лимон си казваме просто… Dolce Vita! Така и така сами си правят брашната – беше повече от логично „Слънце Луна“ да ни зарадват с новия си продукт: домашна паста, приготвяна на автентична италианска машина. С брашно от коприва, манатарки, лимец и какво ли още не! Типично за тях, има също веган и безглутенови предложения.
ул. „Солунска“ 33
0898 550 833
10 от най-добрите ресторанти с българска кухня в София
Месарниците с главно М в града
Къде и какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв