НАПРАВИ СИ: ТАЛЯТЕЛЕ С ТИКВИЧКИ
Съботното ти кулинарно вдъхновение
Нещо италианско винаги е добра идея.
Тайната на италианската паста е проста – малко, но качествени съставки и поднасяне гореща. За щастие вече можеш да намериш необходимите продукти в повечето големи магазини. Прясната паста е много по-вкусна от сухата, а и се вари само 2-3 минути. Speck-ът е особен вид сурово-пушена италианска шунка, която можеш да замениш с Prosciutto crudo или неговия братовчед, Tiroler Speck. Но основният екзотичен привкус идва от шафрана, подправка, позната в Средиземноморието и Близкия Изток повече от 3000 години. Приготвена от цветовете на минзухар, цената й е висока, но за щастие ще ви трябва само малко пликче, съдържащо 0,1 г.
Сложи тенджера с около 3 литра вода да заври, ще ти отнеме толкова време, колкото и соса. За да го приготвиш, в дълбок тиган загрей зехтина и сотирай накълцаната глава лук, докато стане прозрачна. Прибави нарязаната на двусантиметрови лентички тиквичка, предварително изчистена от семките. Запържи за около 5 минути, докато започне да омеква, но е все още хрупкава. Прибави нарязания на кубчета (с големина 0,5 см) спек и разбъркай. Това е моментът да сложиш прясната паста във врящата вода за около 2-3 минути. Същевременно прибави в тигана шафрана и сметаната. Отцеди готовата паста и я изсипи при соса. Разбъркай няколко пъти в тигана и сервирай гореща, обилно поръсена с пармиджано.
250 г пресни талятеле
100 г спек
50 г пармиджано
30 г сметана за готвене
20 г зехтин
1 средно голяма тиквичка
1 малка глава лук
шафран, босилек, сол
Миналата седмица си направихме: печени праскови.