Не се влюбвай в четящи момичета

Вдъхновихме се от статията на Чарлз Варнке „Стой далеч от четящи момичета”. Затова решихме да пречупим нещата през нашата любовна призма и да ти дадем един добър съвет – да не се влюбваш в четящи момичета!

0 коментара Сподели:

Искаш да знаеш защо? И сигурно сега се питаш – с какво толкова жените, които четат книги, са по-различни от онези, които не го правят? Ще ти обясним на драго сърце „тънките разлики” между двата типа девойки.

Сега прекрасното момиче, на което си хвърлил око, отваря плахо едно овехтяло сандъче. Надниква в него и вижда, че е бездънно. В този момент я озарява ярка светлина, която гали нежно усмивката й. Това беше кратка метафора, за това, как книгите, които чете, са именно онази ярка светлина, а сандъчето е бездънно, защото светът й е безкраен. Може да има начало, но няма край, тъй като фантазията на твоето момиче с книга в ръка е безгранична. Тя може да пътува навсякъде във времето и пространството, прелиствайки само един лист от написаните редове пред нея!

Така че, драго ни момче, не се влюбвай в девойка, която чете „Майстора и Маргарита”, защото тя ще може разпалено да ти говори за това, как сюжетът се преплита с магическия реализъм, а ти ще потъваш от срам, защото няма да знаеш за какво става въпрос. За нея всяка една буква, която прочита в момента, има значение, защото знае, че буквата съставя думата, след това изречението, а то наред прави текста цялостен. Така е и в живота й, вглежда се в малките детайли,  за да нареди големия пъзел, който най-вероятно накрая ще развали. Позачуди ли се вече? Тя е щастлива, че не е последвала примера на мацката, която изкусно го е сложила в рамка, за да краси стената й. Трудно ще ти бъде да разбереш нейните мисли и чувства, както и да разгадаеш нейните дълбоки четящи очи, защото няма да можеш да ги разчетеш. Онези очи, през които са минали стотици страници от световна проза или поезия.  
Една четяща девойка винаги може да те обърка, казвайки: сърцето на човек е по-голямо и от облаците на небето.

Не се влюбвай в нея, защото тя ще си служи с метафори дори когато говори за прогнозата за времето.

И ако не я разбереш, тя ще си тръгне, защото ще остане с впечатлението, че не я харесваш. А ти не можеш да й отговориш, защото нямаш усета да сравняваш деня със светъл прозорец или пък нощта с мрачна усмивка.

Не си падай безумно по нежната половинка, която е склонила поглед надолу към своето  авантюристично четиво, пътувайки в градския транспорт. Най-вероятно тя ще те прекъсва не защото е неучтива, а защото не си изговорил някоя дума правилно. Ако пък повториш грешката си няколко пъти, нищо чудно  троснато да те поправя. Не й се сърди, тя просто е взискателна към себе си и може да си позволи да изисква същото и от теб. Не би могъл да спориш с такова момиче, което, изчитайки хиляди страници, вече е добре запознато с граматиката на езика си и би могло да те редактира колкото пъти пожелае.

Стой настрана от онази жена, която те привлича, но носи един Волтер в предния джоб на чантата си. Тя винаги ще може да те атакува с безброй непонятни за теб думи и да попаднеш в словесна схватка с нея. Точно така, тя няма да те обиди, но думите, с които си служи, могат да те накарат да се почувстваш на недостатъчно високо интелектуално ниво. По-добре излез и изпий една бира с мацка, която винаги е готова да излезе на среща за по питиенце, вместо онази, която ще отиде до книжарницата само за да разгледа историческия раздел с книги.

Недей да казваш на четяща девойка „обичам те”, защото тя въодушевено ще започне да цитира някой любовен скрит пасаж от Жан Пол Сартр, а ти ще мигаш на парцали и няма да знаеш как да й отвърнеш. Ще разбереш, че тези две думи, които си изрекъл, не могат да се сравняват с изтънчеността на нейните. Вместо това кажи „обичам те” на онази мадама, която се облича и гримира по няколко часа, преди да излезе навън, тя със сигурност ще се зарадва повече.

Не кани твоето четящо момиче на среща, защото тя ще предпочете да отдели време за себе си. Време за стотина страници от „Името на розата”, за да попадне в далечното Средновековие, когато монасите са живели в манастир и са били греховни. Онзи век със сигурност ще й се стори по-интересен от този, в който живееш ти в момента. Една разходка в парка с кучето ти няма да я впечатли толкова, колкото едно момче, което създава стихотворения, написани най-вероятно в купето на някой мръсен влак. Тя няма да ти обърне внимание, ако не я заинтригуваш с някоя интересна испанска или френска книга, която не е чела, но иска да прочете.

Не се влюбвай, за да не се разочароваш, четящите момичета са свободолюбиви, не си поставят граници, не пасват в определени рамки, а по-скоро ги разчупват. Не се притесняват да говорят пред много хора смело и откровено, защото са по-самоуверени. Не се заблуждавай, че можеш да впечатлиш едно диво момиче с Гьоте под ръка, по-скоро подари поредната червена роза на онази девойка, която си проси комплименти или иска да я заведеш в скъп ресторант.

Не я пожелавай нито за миг! Жената, която обича да изпада в най-малки подробности, когато разказва любимия си сюжет, е скромна. Не й трябват луксове, не иска скъпи подаръци, нито иска изпросена любов от мъжете. Тя търси онзи, който чете с нея, който държи ръката й, нашепвайки й на ухо красиви, римуващи се слова. Онова момче, което й препоръчва литература и иска да й даде някоя от неговите книги или просто да я изненада с нова. Ако ти си това момче, тя може би вече се е влюбила в теб!

Открий и кои са книгите, които ни грабват в последно време.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *