Есенен to-do list

Или как да направим есента по-хубава

0 коментара Сподели:

Не знам за вас, но на мен доскоро календарът ми показваше 40-и-не-знам-кой-си-август и цялото ми същество упорито отказваше да приеме факта, че септември дойде, преполовихме го, а някои от нас дори го и заобичаха. Трябва да призная, че есента определено не е моят сезон. Връща те в сивата реалност, ставаш сънлив, а на всичкото отгоре си задължен да бързаш, защото в началото често денят не стига. Не обичам дъждовното време, факта, че трябва да ходя на работа, и студа, който в мислите ми ме кара да изкарам цялата обстановка като цинична подигравка с прекрасните моменти, които имахме това лято. И все пак не съм Били Джо Армстронг от Green Day и дори да си пея wake me up when September ends, няма да мога да проспя този кофти момент от годината и да се събудя следващото лято. Ето защо си мисля, че няколко нахвърляни идеи за неща, които стоплят душата и тялото през есента, не биха били излишни на никого.

В началото беше септември или нещо като лято, ама не съвсем, защото наоколо се подвизават хора по потници и зимни якета в рамките на един тротоар. Климатизирането към градския ритъм става още по-трудно в добавка с това, че някои сега се прибират от морето. За да мине по-леко преходът към работния режим, можеш:

Да си направиш списък от (пет) причини "Защо обичам работата си" и да си го препрочиташ всяка сутрин, докато се настроиш от айляшка на работна вълна.

Да изкараш летните си снимки на хартия, за да може, като са ти пред очите, времето вътре в теб да е слънчево и в по-мрачните дни.

Докато е още топло или ако и тази година имаме циганско лято, да организираш тайфата за пикник на Панчаревското езеро.

Някоя вечер след работа пък можеш да нахраниш душата си с култура, тъй като повечето театри, а също и националната опера пуснаха програмите си за новия сезон.

Октомври пък е месецът, който лично аз най-малко усещам и запомням от годината, може би защото е доста лежерен, няма сътресения и като цяло човек вече се е нагодил към новата обстановка. Въпреки това тогава е разгарът на есента. Цветовете са най-топли, а облаците най-гъсти. С други думи – време само за четене. Направи го още по-готино, като си измайсториш разделител за книги от есенни листа. Почерпи вдъхновение от обстановката наоколо.

Все пак не става само с четене, хубаво е и да се измъкнеш изпод дебелото одеяло и този месец. Бъди модерен и „празнувай“ Хелоуин с приятели на по домашно приготвено Блъди Мери. И не, целината не разваля вкуса на коктейла.

А на следващия ден като патриот в комбинация със страстта ми към думите те призовавам да почетеш Деня на будителите, като се посветиш на поезията на някой български класик. Или ако просто наминеш през парка на Народната библиотека и оставиш цвете пред паметника на Братята, пак би било достатъчно.

В следващите дни пък вероятно ще забележиш, че всички са се втурнали да опитват есенните вкусове на някои мейнстрийм coffee shop-ове. Като човек, който обича да прави точно обратното на това, на което другите се кефят, си помислих, че ще е доста готино от здравословна гледна точка да изневериш на кафето с чая поне за месец с цел детокс.

Няма как да не обърна внимание на есенните гастрономични преживявания и първото, за което се сещам, е мирисът на печени чушки от нечия тераса, когато се прибирам вечер. Все пак това не е привилегия само на хората от провинцията. А и какво толкова… всички ги обичаме!

Със сигурност за положителните ти емоции през октомври ще допринесе това да подариш плетен пуловер на любим човек, който просто ти пасва като твоя любим пуловер.

Танцувай под дъжда, без да се притесняваш за клишетата или външния си вид. Не си мисли, че изглежда нормално само по филмите.

Прекарай всеки октомврийски неделен следобед в различен софийски парк, защото есента най-вече е за теб самия. Бъди малко със себе си, запознай се с новото си Аз, защото след всяко преживяно лято човек е малко по-различен. Дай си време да се пребориш с равносметките, а след това и да почистиш вътрешния си свят след тях. С красотата на тези моменти може да се сравни само красотата на Витоша през ноември.

С посещение на която пък можеш да направиш плавен преход към зимата и последния месец от годината.

Можеш смело да изпробваш някоя рецепта, включваща кестени или печени круши (защото през ноември са най-вкусни), демонстрирайки висш пилотаж в кухнята.

Момичета, сигурна съм, че бихте се изкефили на matching гумени ботуши с някоя приятелка, а нови рижави кичури или други есенни цветове по косата ти са винаги вариант, ако искаш промяна.

За момчетата само три думи за този месец са достатъчни: no shave november.

Ако пък си на вълна пътуване, можеш да се разходиш до някоя по-хладна и мистична дестинация, за която не би се сетил през лятото (като Трансилвания) през почивните дни…

… или пък просто гледай ноемврийските мъгли в планината през прозореца на хижа.
Или си остани в добрата мрачна София, която, колкото по-студено става, толкова повече се превръща добър домакин за търсачи на моменти, и пийни греяно вино в центъра.
Спри за минута-две и се влюби в сиянието на града в час пик. Малко неща могат да се сравнят с отраженията от фаровете на колите в мокрите от дъжда жълти павета.

И докато есента все още предлага от топлите си дни, можеш да Спокойствие и единение с природата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *